In dit laatromaanse kerkje is de preekstoel versierd met symbolen van de vier jaargetijden. Opvallend zijn de 12 ruitvormige rouwborden. Deze rouwborden komen oorspronkelijk uit Friesland. Ze zijn een herinnering aan enkele leden van de Friese grietmanfamilies Fockens en Van Teyens. Eind 18e eeuw moesten op last van de Bataafse regering alle adellijke symbolen uit openbare gebouwen verwijderd worden. De rouwborden die tot dan toe in de kerk van Beetsterzwaag hadden gehangen werden opgeborgen in de Coendersborg. Twee eeuwen later waren de borden eigendom van de kerkvoogdij van Nuis.
Gebruik
De protestantse gemeente Boerakker/Nuis/Niebert organiseert incidenteel haar diensten in de kerk. Tevens heeft de kerk een actieve plaatselijke commissie die tentoonstellingen en concerten in de kerk organiseert.
De geschiedenis van de Groninger kerken bestaat niet alleen uit jaartallen, bouwstijlen en orgels. Elke kerk vertelt zijn eigen verhaal, over stenen duivels, hostiewonderen, onthoofde heilige of beenderen die in de kerkmuur werden gemetseld. Dit zijn niet alleen spannende verhalen, maar ze laten ook zien hoe rijk de historie is van het Groningerland. En ze plaatsen de kerk in de loop van de geschiedenis.
Alle georganiseerde activiteiten in de SOGK-kerken zijn afgelast, in ieder geval t/m 9 februari 2021. Dit als gevolg van de genomen coronamaatregelen van 14 december 2020 die 12 januari met drie weken werden verlengt. Ook zijn de meeste kerken gesloten voor individueel bezoek, in afwachting van betere tijden.