Kerk Nuis

Activiteiten

U vindt hier de activiteiten in de kerk van Nuis. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten"

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

4

maart
TAKE IT EASY IN DE KERK VAN NUIS

TAKE IT EASY IN DE KERK VAN NUIS

VAN JOHN DENVER TOT JOHN MAYER

Op zondagmiddag 4 maart 2018 om 15 uur treedt in de kerk van Nuis het trio TAKE IT EASY op met relaxte luistermuziek, (semi-)akoestisch gespeeld. Het trio bestaat uit Rudy Bron (akoestische gitaar, mondharmonica en zang), Anton Benedictus (gitaar en zang) en Petrus Soumokil (basgitaar, piano en zang). Ze komen alle drie uit Marum. Zij spelen voornamelijk luisterliedjes, het meest Engelstalig, maar ook wel Nederlandstalig. Zij brengen een gevarieerd programma vanaf de zestiger jaren tot nummers van deze tijd. Het thema van het optreden is “Van John Denver tot John Mayer”. Er worden bekende en minder bekende popsongs van diverse artiesten/groepen gespeeld, naast die uit de titel o.a. van Simon & Garfunkel, The Eagles, Venice, Adele, Ed Sheeran, De Dijk en BLØF. Ze hopen een breed publiek een aangename zondagmiddag te bezorgen en daarom is op hun verzoek de entreeprijs ook “easy” gehouden: € 5 (incl. koffie/thee). Reserveren is niet nodig.

Locatie Kerk Nuis: Nieuweweg 29 Nuis
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang EUR 5,00
Zondag 3 december t/m 28 februari 2018
Herbert en Herman van Hoogdalem

Herbert en Herman van Hoogdalem

Expositie

In de kerk van Klein Wetsinge is vanaf zondag 3 december een expositie met werk van de broers Herbert en Herman van Hoogdalem te bezichtigen. Fotograaf Herbert van Hoogdalem zegt over zijn fotografie: "Op veertienjarige leeftijd kwam ik in de ban van de fotografie. Tijdens mijn werkzame leven heeft de fotografie mij enorme voldoening en de nodige afleiding gegeven. Kunstschilder Herman van Hoogdalem volgde zijn opleiding aan de Academie Minerva in Groningen, waar hij sinds 1989 werkt als docent. Van Hoogdalem houdt atelier in Sauwerd. De voornaamste thema's binnen zijn werk zijn interieurs, portretten en stranden waarbij het licht het eigenlijke thema vormt. NB: De kerk is gesloten tijdens besloten partijen. Zeker weten of de expositie toegankelijk is? Bel dan even van tevoren; 06 546 854 05.

Locatie Kerk Klein Wetsinge: Valgeweg 12 Klein Wetsinge
Tijd 10:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang gratis
Lees meer
Woensdag 3 januari t/m 2 maart 2018
Onze Joodse Stadjers

Onze Joodse Stadjers

Joods 'Minimuseum' tijdelijk terug

De legendarische expositie 'Onze Joodse Stadjers' van voormalig architect Pieter Oegema over het joodse verleden van Groningen is vanaf januari 2018 opnieuw te zien. Van 1993 tot 2005 was de expositie een vast onderdeel van zijn winkel in kunstposters annex Minimuseum vlak bij het Groninger Museum. Nu is ze te tijdelijk zien in Synagoge Groningen, op een steenworp afstand. Pieter Oegema (Kollumerzwaag, 1933) was lange tijd architect in Groningen. Na beëindiging van zijn loopbaan als architect begon hij in 1993 een bijzondere winkel waar hij reproducties en ansichtkaarten van wereldberoemde schilderijen verkocht. Oegema had voor zijn winkel een strategische plek gekozen: korte tijd later werd honderd meter verderop het Groninger Museum geopend. De expositie in Synagoge Groningen bevat onder de titel 'Van goud tot hout' een opmerkelijke primeur. Op een nevenexpositie wordt een verzameling houten en bijna manshoge menora's (joodse zevenarmige kandelaars) getoond die door Oegema in de afgelopen decennia ontworpen en uitgevoerd maar nooit tentoongesteld zijn. Kenmerkend zijn het gebruik van massief hout en organische vormen, waardoor het lijkt alsof het bomen zijn. Ze zijn opgebouwd uit houten ringen die stuk voor stuk door Oegema zijn gezaagd en gepolijst. Oegema borduurt met zijn ontwerpen voort op traditionele, edelmetalen menora's.

Locatie Folkingestraat synagoge: Folkingestraat 60 Groningen
Lees meer
Maandag 15 januari t/m 2 maart 2018
Verscheurd Groningen

Verscheurd Groningen

Gebreid huisje Rottum te zien tijdens expositie provinciehui

De expositie 'Verscheurd Groningen' bestaat uit de foto-expositie 'Geraakte Groningers', 'het warmste huisje van Groningen' en een terugblik op de acties 'Breien voor Groningen' en 'Gas, we breien er een einde aan'. De provincie biedt ruimte aan deze expositie omdat het op een positieve manier aandacht vraagt voor de problemen waar de mensen in het aardbevingsgebied mee te kampen hebben. De expositie reist rond om aandacht te vragen voor de gaswinningsproblematiek in Groningen. De gaswinning zorgt voor veel problemen: het draagt bij aan klimaatverandering en zorgt voor aardbevingen. Deze aardbevingen veroorzaken niet alleen scheuren in huizen, maar vooral ook scheuren in de levens van mensen. De tentoonstelling 'Verscheurd Groningen' is tot en met vrijdag 2 maart te zien in het atrium van het provinciehuis in Groningen, Martinikerkhof 12, onder voorbehoud van vergaderingen van Provinciale Staten en Statencommissies.

Locatie Provinciehuis (Atrium): Martinikerkhof 12 Groningen
Lees meer
Zaterdag 20 januari t/m 18 maart 2018
Geheimzinnige huizen in het kerkje van Rottum

Geheimzinnige huizen in het kerkje van Rottum

Expositie Sytske Feitsma

Van 20 januari tot en met 18 maart is in het kerkje van Rottum een expositie van ceramische tegeltableaus van beeldend kunstenaar Sytske Feitsma. Sytske kiest als thema voor haar werk “domus” ofwel “huis”. In de, een beetje geheimzinnig aandoende, tegeltableaus huizen diverse bewoners. Tussen de tableaus ontdekt men bijvoorbeeld het huis van de berkenziel of het huis van Anna. Sytske is woonachtig in Pieterburen. Sinds 1987 is zij werkzaam als ceramiste. Naast tegels en gebruiksvoorwerpen, vervaardigt zij fantasievolle vrije vormen, waarvan enkelen tijdens de expositie zijn te bewonderen.

Locatie Kerk Rottum: Kloosterweg 13 Rottum
Tijd 10:00 - 17:00 uur

21

februari
De wereld van Pyke Koch

De wereld van Pyke Koch

Lezing Kunst in Zicht

Woensdag 21 februari geeft Carolien ten Bruggencate in de Remonstrantse kerk een Kunst in Zicht-lezing over kunstenaar Pyke Koch. In het Centraal Museum in Utrecht is een tentoonstelling gewijd aan Pyke Koch (1901-1991), een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het neo- of magisch realisme in Nederland. Met Mercedes de Barcelona (1930), Bertha van Antwerpen (1931) en De schiettent (1931) vestigde Koch zijn naam als kunstenaar die met een perfecte techniek een heel eigen voorstellingswereld wist te creëren, sinister en bijtend ironisch.

Locatie Remonstrantse kerk: Coehoornsingel 14 Groningen
Tijd 19:30 - 21:30 uur
Prijs Toegang EUR 12,50
Lees meer

22

februari
Hebreeuws voor gevorderden

Hebreeuws voor gevorderden

Cursus

Beheerst u het Hebreeuwse alef-bet al enigszins? Dan kunt u meedoen aan de cursus voor gevorderden. Deze begint op 29 november a.s. De laatste bijeenkomst is op 17 april 2018. Opgave is t/m 29 november mogelijk. Prijs: € 60,-- voor 12 lessen, incl. lesmateriaal - aanmelden via de mail.

Locatie Folkingestraat synagoge: Locatie Rabbinaatshuis Nieuwstad 28 Groningen
Tijd 19:15 - 21:15 uur
Inlichtingen info@synagogegroningen.nl
Vrijdag 23 februari t/m 4 maart 2018
Tussenland: een meditatieve luisterwandeling

Tussenland: een meditatieve luisterwandeling

Wandelen langs de stadsrand

Geniet in de periode van 23 februari tot en met 4 maart van de luisterwandeling Tussenland die start in de kerk van Leegkerk. Tussenland is een luisterwandeling langs de stadsrand van Groningen. Theatermaker Sijas de Groot neemt je mee naar het grensgebied waar stad en land elkaar ontmoeten. Door te luisteren naar gedachten en beschouwingen leer je op meditatieve manier het grensgebied te ervaren en vragen te stellen. Welke functie heeft het Tussenland? Hoe heeft de omgeving ons als mens gevormd? En welke invloed hebben veranderingen hebben op onze herinneringen? Tussenland is een solitaire luisterwandeling waarin kennis van landschap en stedelijke omgevingen op poëtische wijze wordt verweven met persoonlijke ervaringen en spirituele inzichten. In ruim anderhalf uur word je met een audiotour langs de stadsrand bij Vinkhuizen, de Held en Gravenburg geleid.

Locatie Kerk Leegkerk: Leegeweg 38 Groningen
Prijs Toegang EUR 10,00
Lees meer

25

februari
Concert Alto Kwartet

Concert Alto Kwartet

Jazz- en rhythm & blues

Zondagmiddag 25 februari geeft het Alto Kwartet een concert in de kerk van Klein Wetsinge. Het repertoire van het Alto Kwartet omvat naast hoogtepunten uit de jazz- en rhythm & bluesgeschiedenis ook eigen werk. Het kwartet bestaat uit Julia Flenter (baritonsax/vocal/arrangementen), Janine ter Steege (altsax), Hugo Beukema (tenorsax) en Hans Bosch (altsax/arrangementen).

Locatie Kerk Klein Wetsinge: Valgeweg 12 Wetsinge
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang EUR 10,00
Inlichtingen kleinwetsinge@blgroningen.nl
Lees meer

25

februari
Joerg Brinkmann Trio

Joerg Brinkmann Trio

Jazz in Feerwerd

Jörg Brinkmann (cello), Jeroen van Vliet (piano) en Dirk-Peter Kölsch (drums) vormen een ongebruikelijk trio. Een cello hoor je niet vaak in de jazz en dit geeft de groep een bijzonder en geheel eigen geluid. Hun muziek beweegt zich vaak op een bijzondere manier tussen jazz en moderne klassieke muziek, zonder daarbij ontoegankelijk te worden. Een prachtig voorbeeld daarvan is hun cd Ha!, waarbij drummer Kölsch naast zijn harmonieuze slagwerk bovendien op verrassende wijze gebruik maakt van verschillende voorwerpen, zoals onder andere mechanisch speelgoed.

Locatie Kerk Feerwerd: Valgeweg 3 Feerwerd
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang EUR 10,00
Inlichtingen info@jazzinfeerwerd.nl
Lees meer

25

februari
What a wonderful world

What a wonderful world

Jazzvespers

Vanaf 25 februari vindt elke vierde zondag van de maand in de Martinikerk een experimentele jazzvesper plaats. De diensten worden voorbereid met steeds een wisselende groep internationale studenten van de jazz-afdeling van het Prins Claus Conservatorium. Elke dienst gaat uit van een bekend popnummer, waarop geïmproviseerd wordt. De eerste jazz-vesper vindt plaats op zondag 25 februari om 17.00 uur. Dan is het thema There’s is a crack in everything. That’s how the light gets in uit het nummer Anthem van Leonard Cohen. De muziek in de diensten heeft een improviserend karakter. Daarnaast is er solo- en samenzang. De diensten zijn Engelstalig. Voorganger is studentenpastor Tiemo Meijlink. Programma van de Jazzvespers: 25 februari There’s a crack in everything, that’s how the light gets in 25 maart I don’t know how to love him 22 april Morning has broken 27 mei What a wonderful world De diensten worden georganiseerd door de commissie Schoonheid met een Ziel, een initiatief van de Protestantse Gemeente Groningen en het GSp – Studentenplatform voor Levensbeschouwing.

Locatie Martinikerk Groningen: Martinikerkhof Groningen
Lees meer